Ένα προσωπικό ταξίδι στη συνταξιοδότηση στο Μεξικό - Ιστολόγιο

Ένα προσωπικό ταξίδι στη συνταξιοδότηση στο Μεξικό

Συνταξιούχος και ελεύθερος, η μετακόμιση στο Μεξικό δεν ήταν στο μυαλό του Steve όταν εγγράφηκε σε έναν διαδικτυακό ιστότοπο γνωριμιών. Αφού γνώρισε πολλές γυναίκες στο Διαδίκτυο, χτύπησε τη χορδή με την Πατρίσια, η οποία ζούσε στην Πόλη του Μεξικού και τελικά αποφάσισαν να συναντηθούν από κοντά. Καθώς η σχέση τους εξελίχθηκε, ο Steve και η Patricia περνούσαν χρόνο μαζί ταξιδεύοντας στο Μεξικό και γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον.

Μια επίσκεψη με επιρροή

Ένα από τα προηγούμενα ταξίδια τους τους οδήγησε στο σπίτι της φίλης της Πατρίτσια, που βρίσκεται στην ορεινή πόλη Tepoztlán, κοντά στην Κουερναβάκα —περίπου μία ώρα οδικώς νότια της Πόλης του Μεξικού— και αυτό το σύντομο διάλειμμα του Σαββατοκύριακου άφησε μια εντύπωση στον Στιβ που θα άλλαζε την πορεία της ζωής του , όπως θυμάται, «…εκείνο το πρώτο βράδυ, καθόμασταν μαζί μπροστά σε μια φωτιά και κοιτούσαμε τα βουνά, όταν ένας κίτρινος θόλος άρχισε να υψώνεται ανάμεσα σε δύο γκρεμούς. Παρακολουθήσαμε με δέος μια πανσέληνο να ανεβαίνει, φωτίζοντας όμορφα τα βράχια – και μας μάγεψε αμέσως».

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Steve επέστρεψε στο Μεξικό και μαζί με την Patricia νοίκιασαν ένα σπίτι για ένα μήνα στο Tepoztlán, μια πόλη που η Patricia θαύμαζε για δεκαετίες, αλλά για τον Steve, ένα μέρος που μόλις είχε αρχίσει να υφαίνει τη γοητεία του γύρω του.

Tepoztlán: Κοντά στη φύση, όχι πολύ μακριά από την Κουερναβάκα

Τα εντυπωσιακά βουνά σε χάλκινους τόνους του Tepoztlán προσφέρουν ένα ευχάριστο σκηνικό για τον Steve, ο οποίος προτιμά την ανοιχτότητα της υπαίθρου αλλά επίσης αναζητά εύκολη πρόσβαση στις τοπικές ανέσεις. «Η πόλη είναι αρκετά μεγάλη για τις καθημερινές ανάγκες και αρκετά κοντά στην Κουερναβάκα όταν χρειαζόμαστε σούπερ μάρκετ και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης», παρατηρεί ο Στιβ.

Τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι τοπικοί πάγκοι με πωλητές φρέσκων φρούτων και λαχανικών και οι πολύχρωμες χειροποίητες αγορές που στήνονται τα Σαββατοκύριακα όταν οι τουρίστες έρχονται στην πόλη προσθέτουν στη γοητεία και τον χαρακτήρα αυτού του αγροτικού θύλακα. Η ζεστασιά και η φιλόξενη φύση των ντόπιων κατοίκων ήταν μια άλλη μεγάλη έλξη για τον Steve, και ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης επίσκεψης που πήρε την απόφαση να μετακομίσει εδώ.

Εύρεση σπιτιού για αγορά στο Μεξικό

Η διαδικασία αναζήτησης και τελικά εύρεσης ενός σπιτιού που τους άρεσε και στους δύο κράτησε περισσότερο από όσο περίμεναν. Με μια λίστα ελέγχου πρακτικών απαιτήσεων, επισκέφτηκαν διαφορετικά στυλ σπιτιών από αυτόνομες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε γειτονικά αγροτικά χωριά έως νεόκτιστες συγκυριαρχίες μέσα σε κλειστές κοινότητες κοντά στο κέντρο του Tepoztlán—αλλά για διάφορους λόγους τα ακίνητα δεν ήταν κατάλληλα ή οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονταν όταν έκαναν μια προσφορά.

Ο Steve θυμάται πώς, «ένας πωλητής αρνιόταν να απαντήσει σε μια προσφορά ζητούμενης τιμής για εβδομάδες και όταν τελικά απάντησε, η τιμή είχε αυξηθεί!» Μολονότι η διαδικασία ήταν, κατά καιρούς, απογοητευτική, ήταν η δεύτερη επίσκεψη —που στηριζόταν σε μια μεγαλύτερη ενοικίαση σπιτιού που διήρκεσε αρκετούς μήνες— που τους έδωσε επαρκή χρόνο για να αγοράσουν ένα σπίτι. Με λιγότερη βιασύνη και με τη βοήθεια ενός τοπικού κτηματομεσίτη που βρήκαν χρήσιμο και υποστηρικτικό, μπόρεσαν να δουν περισσότερα ακίνητα και να ακολουθήσουν μια πιο ήρεμη προσέγγιση στη διαδικασία αγοράς.

Ένα καλά τοποθετημένο σπίτι που «αισθάνεται σωστά»

Ο Steve σκέφτεται πώς αυτός και η Patricia συμφώνησαν την ιδιοκτησία „ένιωθε σωστάΑπό τη στιγμή που μπήκαν: λατρεύουν τον χαρακτήρα του, την αποικιακή αρχιτεκτονική του και την εκπληκτική θέα και τα ηλιοβασιλέματα που προσφέρει στην γύρω κοιλάδα. Ο Steve είπε ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι αυτού του στυλ και ποιότητας πίσω στο σπίτι, «Θα έπρεπε να είχα αποταμιεύσει εις διπλούν τόσα χρήματα για τη σύνταξη για να ζήσεις αυτόν τον τρόπο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες». Θεώρησε ότι η τιμή αγοράς είναι καλή αξία και η συνεχής συντήρηση και οι φόροι είναι επίσης προσιτές.

Το σπίτι που αγόρασαν βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης για καθημερινές ανέσεις και αρκετά μακριά ώστε να απολαύσετε ένα ειδυλλιακό αγροτικό περιβάλλον. Το ακίνητο ηλικίας 18 ετών πληρούσε τα βασικά κριτήριά του και, παρόλο που χρειαζόταν κάποια επισκευή —ιδίως, η στέγη χρειαζόταν επανασφράγιση και επανατοποθέτηση— τα έργα αυτά δεν υπερέβαιναν το 10% της τιμής του ακινήτου και έκτοτε ξόδεψε περίπου άλλο 20% σε αναβαθμίσεις και βελτιώσεις.

Τακτοποίηση στη μεξικάνικη ζωή και τις καθημερινές ρουτίνες

Επενδύοντας στο ακίνητο και κάνοντας το σπίτι άνετο, ο Steve άρχισε να αφήνει τις πρώτες του ρίζες στο Μεξικό. Η ανακάλυψη του Μεξικού μέσω της σχέσης του με την Πατρίσια και ο ενεργός ρόλος στην τοπική κοινότητα έχει εμβαθύνει την αγάπη του για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Νέοι φίλοι, νέες προοπτικές

Ο ενθουσιασμός του Steve είναι έκδηλος όταν μιλά για τις νέες φιλίες που μπόρεσε να σφυρηλατήσει, «Έχω γνωρίσει τόσους πολλούς ενδιαφέροντες, ελκυστικούς και στοχαστικούς ανθρώπους εδώ», λέει ο Steve, «μέσα στους κοινωνικούς κύκλους της Patricia, με τους γείτονές μας και τους φίλους τους, πολλούς που είναι Μεξικανοί και άλλοι από το εξωτερικό, και οι υπέροχοι ντόπιοι, από τους οικοδόμους μέχρι τους πωλητές της αγοράς που έχουμε γνωρίσει με την πάροδο του χρόνου. Όλοι εδώ είναι τόσο ζεστοί και φιλικοί, και μπόρεσα να σφυρηλατήσω δεσμούς με ανθρώπους του είδους που δεν μπορούσα συχνά να επιστρέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μαθαίνοντας να προσαρμόζομαι

Ο Steve παραδέχεται ότι βρίσκει κάποιες πτυχές σχετικά με τη ζωή στο Μεξικό δύσκολες κατά καιρούς, και ότι ορισμένες προσδοκίες που είχε εισαγάγει από τον τρόπο ζωής του στις ΗΠΑ εξαφανίζονται σταδιακά. «Θα εκνευριζόμουν πολύ με τον χρόνο που χρειαζόταν για να οδηγήσω μέσα στην πόλη, με τους τουρίστες και τα αργά φορτηγά να συγκρατούν την κίνηση», λέει. «Οι διακοπές ρεύματος ήταν ενοχλητικές, αλλά η υπηρεσία βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου. και ούτως ή άλλως, είμαι χαλαρός με τις διακοπές ρεύματος και την κυκλοφορία τώρα».

Εκμάθηση της γλώσσας

Παραδέχεται ότι η απογοήτευσή του επιδεινώνεται μερικές φορές από την απροθυμία του να μιλήσει ισπανικά και ξέρει ότι οι εμπειρίες του θα ήταν πιο εμπλουτισμένες εδώ αν το έκανε. Αναλογιζόμενος τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρεί —σχεδόν λυπητερά— ότι το να είναι στο Μεξικό τον διδάσκει τόσα πολλά. βοηθώντας τον να επιβραδύνει και να διευρύνει τις προοπτικές του. ενθαρρύνοντάς τον να απολαμβάνει αυτό που είναι και να μην ζει σε συνεχή αντίσταση.

Αντιλήψεις για την ασφάλεια

Οι ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένοι από την οικογένεια και τους φίλους του όταν ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει στο Μεξικό με πλήρη απασχόληση, ιδιαίτερα οι φόβοι που διατηρούσαν γύρω από την ασφάλεια και τα καρτέλ ναρκωτικών, έχουν κατευναστεί. «Αισθάνομαι πολύ ασφαλής στο Μεξικό και όταν οι φίλοι και η οικογένεια έρχονται να το επισκεφτούν, βλέπουν την ηρεμία εδώ από πρώτο χέρι και αυτοί οι φόβοι που κουβαλούν εξαφανίζονται».

Σκέψεις για την απόφαση να μετακομίσω στο Μεξικό

Ο Steve ισχυρίζεται με βεβαιότητα ότι η μετακόμισή του στο Μεξικό ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρε. «Κάθε μέρα, το Μεξικό με εκπλήσσει και λατρεύω τη γαλήνια κατάσταση της ζωής εδώ. Ο Πάτρι και εγώ ζούμε σε αυτή την όμορφη ορεινή πόλη, περνάμε μέρες φροντίζοντας το σπίτι και τον κήπο μας σε αυτό το εξαιρετικό εύκρατο κλίμα. καλωσορίζουμε τακτικά φίλους και γείτονες, κάνουμε πεζοπορία, ταξιδεύουμε στο Μεξικό και έχω ακόμα πολύ χρόνο για να κρατήσω το blog μου ενημερωμένο!». Ολοκληρώνει προσθέτοντας: «Δεν θα μπορούσα να ευχηθώ μια πιο ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική συνταξιοδότηση από αυτή που έχω».

Το ιστολόγιο του Στιβ —StephenAlanTimm.com— προσφέρει στους αναγνώστες άρθρα και δοκίμια που μοιράζονται τη γνώση και την κατανόηση που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του ως επαγγελματίας ψυχολόγος. Πρόθεσή του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να ζήσουν τη ζωή πιο ειρηνικά και με μια αίσθηση αφθονίας.

Το σημείο χωρίς επιστροφή

Τον ρωτήσαμε αν θα επέστρεφε ποτέ στις ΗΠΑ για να ζήσει. Κάνει μια μεγάλη παύση για να συλλογιστεί, και μετά απαντά στοχαστικά, «μόνο εάν ένα σημαντικό ζήτημα υγείας με υποχρεώσει να επιστρέψω. Θεωρώ το Μεξικό σπίτι μου». Το σημείο χωρίς επιστροφή συνέβη με αφορμή το πρώτο πάρτι γενεθλίων που γιόρτασε στο νέο σπίτι τον Οκτώβριο του 2018. «Ήταν περίπου 20 άτομα παρόντα. και καθώς κοίταξα γύρω μου εκείνο αργά το απόγευμα, συνειδητοποίησα ότι ένιωθα τόσο σαν στο σπίτι μου και άνετα εδώ. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι εδώ ανήκω».

Πόροι για τη ζωή και τον τρόπο ζωής στο Μεξικό

Το Mexperience σάς προσφέρει μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πηγή πληροφοριών και τοπικών γνώσεων για να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το Μεξικό, να εξερευνήσετε επιλογές, να βρείτε ευκαιρίες και να σχεδιάσετε μια νέα ζωή στο Μεξικό. Οι πόροι μας περιλαμβάνουν:

Μεξικό στα εισερχόμενά σας

Το δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για το Μεξικό σας φέρνει μια μηνιαία σύνοψη των πρόσφατα δημοσιευμένων ιστοριών και ευκαιριών, καθώς και πολύτιμων λίθων από τα αρχεία μας.

Cookie Consent Banner von Real Cookie Banner