Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιος νοικιάζει το σπίτι σας στο Μεξικό - Ιστολόγιο

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιος νοικιάζει το σπίτι σας στο Μεξικό

Η νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2019 δίνει στην πολιτεία του Μεξικού ευρείες εξουσίες για κατάσχεση φυσικής περιουσίας σε περίπτωση που υπάρχει υποψία -ή υποψία ότι είχε ποτέ σχέση- με παράνομη ή εγκληματική δραστηριότητα.

Γνωστό στα ισπανικά ως Εθνικός νόμος κατάσχεσης τομέωνο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε δικαστή να διατάξει αμέσως την κατάσχεση ενός ακινήτου που είναι ύποπτος να είναι μέρος μιας διεφθαρμένης ή παράνομης αλυσίδας μεταβίβασης (για παράδειγμα, εάν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες χρησιμοποίησαν παράνομα μέσα για να την αποκτήσουν ή να την κατασκευάσουν) και/ή εάν είναι ύποπτος το ακίνητο χρησιμοποιείται ενεργά για εγκληματικούς σκοπούς.

Νομικό τέλμα αν μπλέξει η περιουσία σας

Βάσει αυτού του νόμου, ένα ακίνητο μπορεί να κατασχεθεί αμέσως χωρίς δίκη, εάν οι αρχές υποβάλουν αίτηση σε δικαστή και ο δικαστής κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι να υποπτεύονται ότι οι αρχές έχουν πραγματική υπόθεση. Το κράτος μπορεί στη συνέχεια να διαθέσει την περιουσία ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή δίκης. Ο νόμος προκαλεί κάποια αμφισβήτηση ειδικά σε σχέση με τον κίνδυνο απώλειας ενός τρέχοντος ιδιοκτήτη λόγω ενός παράνομου ιστορικού συναλλαγών για το οποίο ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να γνωρίζει.

Εάν αγοράσετε ένα ακίνητο στο Μεξικό και, ακόμη και χρόνια αργότερα, ανακαλυφθεί ότι το ακίνητο συναλλάχθηκε παράνομα, θα μπορούσατε να χάσετε το περιουσιακό στοιχείο και να μην προσφύγετε σε ασφαλιστικές καλύψεις που θα κατέστησαν άκυρες σε αυτήν την περίπτωση.

Καθώς ο νόμος είναι σχετικά νέος και μη δοκιμασμένος, δεν υπάρχουν ουσιαστικές περιπτωσιολογικές μελέτες για αναφορά σχετικά με τη διαδικασία προσφυγής. Σε κάθε περίπτωση, τα νομικά έξοδα για την υπεράσπιση του περιουσιακού στοιχείου θα ήταν σημαντικά ακόμη και αν μια μεταγενέστερη δίκη αποφανθεί υπέρ του ιδιοκτήτη.

Ο νόμος καλύπτει κτήμα με τίτλο, φυσική ιδιοκτησία με τίτλο (οικιστική και εμπορική) και κοινά (κοινοτική γη) καθώς και τυχόν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται ή συνδέονται με το ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων τιμαλφών, αγαθών, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.

Οι ορισμοί των «παράνομων χρήσεων» της περιουσίας περιλαμβάνουν —αλλά δεν περιορίζονται σε— οργανωμένο έγκλημα, απαγωγές ή εμπορία ανθρώπων, απόκρυψη, αποθήκευση κλεμμένων ή παράνομων αγαθών (π.χ. αυτοκίνητα, καύσιμα, ναρκωτικά), εκβιασμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι λάθος ένοικοι θα μπορούσαν να σας κάνουν να χάσετε το Μεξικάνικο σπίτι σας

Αυτός ο νόμος θέτει επίσης το βάρος της ευθύνης του τρέχουσα χρήση του ακινήτου απευθείας στον ιδιοκτήτη. Εάν νοικιάσετε το σπίτι σας και οι ένοικοι το χρησιμοποιήσουν για παράνομους σκοπούς, τότε το κράτος μπορεί να σας δεσμεύσει το ακίνητο με έγγραφο δικαστή. Σε περιπτώσεις όπου το ενοικιαζόμενο ακίνητό σας χρησιμοποιείται από τους ενοικιαστές για παράνομους σκοπούς, μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο να επιστρέψετε το σπίτι σας ή να λάβετε αποζημίωση εκ των υστέρων.

Όταν νοικιάζετε το σπίτι σας στο Μεξικό, θα πρέπει να είστε απολύτως βέβαιοι ότι έχει γίνει λεπτομερής αναφορά και δέουσα επιμέλεια για τους πιθανούς ενοικιαστές και ότι τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση και υπογράφουν το συμβόλαιο μίσθωσης είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετακομίζουν. Η σύμβαση θα πρέπει επίσης να περιέχει προσεκτικά διατυπωμένες νομικές ρήτρες που να απαγορεύουν συγκεκριμένα την παράνομη χρήση του σπιτιού.

Μιλήστε με τον κτηματομεσίτη σας ή έναν δικηγόρο ή συμβολαιογράφο για να βεβαιωθείτε ότι το συμβόλαιό σας είναι ενημερωμένο σε σχέση με αυτόν τον νέο νομικό κώδικα.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο δημοσιεύονται καλόπιστα και δεν προορίζονται να αποτελέσουν προσωπικές, επαγγελματικές, νομικές, οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές ούτε να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες επαγγελματιών συμβούλων.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα και την ασφάλιση του σπιτιού σας στο Μεξικό

Το Mexperience δημοσιεύει εκτενείς πληροφορίες για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε και να φροντίσετε τη ζωή σας στο σπίτι στο Μεξικό μέσω οδηγών, άρθρων και δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων:

Μεξικό στα εισερχόμενά σας

Το δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για το Μεξικό σας φέρνει μια μηνιαία σύνοψη των πρόσφατα δημοσιευμένων ιστοριών και ευκαιριών, καθώς και πολύτιμων λίθων από τα αρχεία μας.

Cookie Consent Banner von Real Cookie Banner