Γιατί τα 7.000 πόδια δεν μπορούν να παραδώσουν ένα δωρεάν γεύμα

1

Το Μεξικό είναι μια ορεινή χώρα και πολλές από τις πόλεις και τις πόλεις του μακριά από τις ακτές βρίσκονται σε υψόμετρα τουλάχιστον 5.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εάν σκοπεύετε να ζήσετε στο Μεξικό ή να επισκεφθείτε εδώ για διακοπές με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων ή κατασκήνωση, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το υψόμετρο (το ύψος της γης σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας) έχει επίδραση στην προετοιμασία του φαγητού, επειδή το νερό που βρίσκεται σε υψηλότερο υψόμετρο βράζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Υπολογισμός της πίεσης

Η επιστήμη είναι αρκετά απλή. Η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τη Γη δημιουργεί πίεση σε όλα τα αντικείμενα μέσα σε αυτήν. Η βαρομετρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας ισοδυναμεί με λίγο λιγότερο από τριάντα ίντσες υδραργύρου, ή 14,69 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα. Σε αυτό το επίπεδο πίεσης, το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου, 212 βαθμούς Φαρενάιτ.

Ωστόσο, η πυκνότητα του αέρα γίνεται πιο λεπτή σε μεγαλύτερα υψόμετρα (γι‘ αυτό είναι πιο δύσκολο να αναπνέεις σε υψηλότερα υψόμετρα) και η πίεση συνεχίζει να πέφτει συνεχώς μέχρι να φτάσεις στο διάστημα, όπου δεν υπάρχει αέρας, δεν υπάρχει πυκνότητα και πίεση.

Έτσι, το νερό βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία, επειδή η πίεση στα μόρια του νερού είναι χαμηλότερη σε μεγαλύτερα υψόμετρα, απαιτώντας λιγότερη ενέργεια για να επιτευχθεί το όριο σύνδεσης μορίων (το σημείο στο οποίο τα μόρια διασπώνται και συνενώνονται σε ατμό). Και έτσι, επειδή απαιτείται λιγότερη θερμότητα (ενέργεια) για τη διάσπαση των μορίων, το νερό βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Βραστό νερό, μαγείρεμα και ψήσιμο σε μεγάλο υψόμετρο

Όταν ετοιμάζετε το φαγητό σας στο Μεξικό και βρίσκεστε σε υψόμετρο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχουν τα υψηλότερα υψόμετρα στις συνταγές και στο χρόνο σας.

Το νερό δεν βράζει πάντα στους 100C/212F

Το νερό θα βράσει στους 100 βαθμούς Κελσίου (212 F) στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά το σημείο βρασμού του πέφτει καθώς αυξάνεται το υψόμετρο. Για παράδειγμα, στα 5.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας το νερό θα βράζει στους 94,9 C (202,9 F). στα 6.000 πόδια το νερό βράζει στους 93,8 C (200,9 F). και στα 7.000 πόδια το νερό βράζει 92,7 C (198,9 F). Αυτό διαδικτυακά αριθμομηχανή επεξεργάζεται τα στοιχεία.

Πίνοντας τσάι και καφέ στο υψόμετρο

Μερικοί γνώστες της κατανάλωσης τσαγιού υποστηρίζουν ότι ο καφές είναι μια καλύτερη επιλογή ροφήματος όταν βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, επειδή το τσάι απαιτεί υψηλή θερμοκρασία νερού για να «βραχεί» σωστά. Αυτό είναι μάλλον θέμα προσωπικού γούστου παρά επιστήμης, αλλά καθώς η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης είναι σημαντική όταν βρίσκεστε σε υψηλότερα υψόμετρα, αξίζει να σημειωθεί ότι το τσάι σβήνει τη δίψα ενώ ο καφές την επιδεινώνει.

Ψήσιμο σε υψηλό υψόμετρο στο Μεξικό

Εάν έχετε συνηθίσει να ψήνετε κέικ και αρτοσκευάσματα σε μέρη που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, θα ανακαλύψετε ότι οι αναλογίες των συστατικών και οι χρόνοι που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο θα πρέπει να προσαρμοστούν. αυτό το άρθρο μοιράζεται μερικές χρήσιμες συμβουλές για το ψήσιμο σε υψηλότερα υψόμετρα.

Γενική μαγειρική

Όσον αφορά το καθημερινό μαγείρεμα, δεν θα έχετε ενεργειακό κέρδος, π.χ. καταναλώνετε λιγότερα καύσιμα, για να μαγειρέψετε το γεύμα σας γιατί, αν και το νερό φτάνει νωρίτερα σε σημείο βρασμού, πρέπει να αφήσετε το φαγητό σας να μαγειρευτεί για περισσότερη ώρα.

Ένα πρακτικό παράδειγμα αυτού είναι όταν μαγειρεύετε ένα βραστό αυγό. Εάν χρειαστούν πέντε λεπτά για να βράσει ένα αυγό στο επίπεδο της θάλασσας, θα χρειαστεί αναλογικά περισσότερος χρόνος σε υψηλότερα υψόμετρα. Έτσι κάθε κέρδος που επιτυγχάνεται μέσω χαμηλότερων σημείων βρασμού χάνεται στο μεγαλύτερο διάστημα που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά θερμότητας-ενέργειας.

Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να αποδείξουμε ότι πραγματικά δεν υπάρχει «δωρεάν μεσημεριανό γεύμα» — ούτε καν σε ψηλά μέρη.

Μάθετε περισσότερα για την καλή ζωή στο Μεξικό

Μάθετε περισσότερα για τα εδάφη του Μεξικού, το κλίμα και τον καιρό του και λάβετε πρακτικές πληροφορίες για καλύτερη διαβίωση

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar