Καλύτερη ταινία Spielberg ποτέ; Μια κριτική χωρίς SPOILER για το "The Fabelmans" - Ιστολόγιο

Καλύτερη ταινία Spielberg ποτέ; Μια κριτική χωρίς SPOILER για το „The Fabelmans“

Οι ταινίες αυτού του είδους πρέπει να είναι παράνομες. Όχι απαραίτητα για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για τη μεσαία τάξη, τους millenial, κινηματογραφιστές όπως εγώ. Είναι πολύ καλό πράγμα και αυτό είναι απλώς επικίνδυνο για ένα αγόρι σαν εμένα. Αν είσαι στην ηλικία μου, μεγάλωσες στην εποχή της καριέρας του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Έχει σκηνοθετήσει 24 ταινίες μεγάλου μήκους από το 1989 – ένας τεράστιος κατάλογος για κάθε σκηνοθέτη και μόνο περίπου οι μισές του.

Ο Σπίλμπεργκ είναι επίσης κύριος σε κάθε είδος ταινίας. Δράση, Κωμωδία, Τραγωδία, Τρόμου, Δράμα, Επιστημονικής Φαντασίας. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει αγγίξει ως κινηματογραφιστής. Φαίνεται ότι το μόνο θέμα που δεν έχει αγγίξει, είναι ο ίδιος…μάλλον θα μπορούσε να το διατυπώσει καλύτερα, αλλά ας το κουβεντιάσουμε.

Το «The Fabelmans» είναι μια ημι-αυτοβιογραφική ταινία. Αν και δεν αφορά άμεσα τον ίδιο τον άντρα, ακολουθεί τα εφηβικά χρόνια του Sammy Fabelman (που υποδύεται ο Gabriel LaBelle). Θα τον ονομάσουμε κεντρικό χαρακτήρα του «Spielberg-Adjacent». Επικεντρώνεται κυρίως στην ανακάλυψη της τέχνης του κινηματογράφου και στην οικογένειά του. Νόμιζα ότι ήξερα σε τι έμπαινα με αυτή την ταινία. Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ταινία επικεντρώνεται στην οικογένεια Φάμπελμαν καθώς ζουν και μεγαλώνουν στην Αμερική του μεσαίου αιώνα… κυρίως στην Αριζόνα. Ο Sammy μεγαλώνει από δύο γονείς (Paul Dano και Michelle Williams) που υποστηρίζουν το πάθος του στη μέση της δικής τους δύσκολης σχέσης. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα δώρα που του δίνονται για να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο από τον γάμο των γονιών του και την ταλαιπωρία της ενηλικίωσης.

Αν και υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε για το «The Fabelmans», ίσως δεν υπάρχει πιο φωτεινό σημείο από τις παραστάσεις του. Ο Gabriel LaBelle είναι φανταστικός στον ρόλο του ως Sammy. Οι Paul Dano, Seth Rogen και Judd Hirsch είναι επίσης εξαιρετικές προσθήκες στο καστ. Ωστόσο, τίποτα δεν κρατά ένα κερί στη Michelle Williams και την απόδοσή της ως μητριάρχης της οικογένειας Mitzi Fabelman. Προσωπικά, την περίμενα να ξεφύγει από τη σκιά της Jen από το «Dawson’s Creek». Νομίζω ότι επιτέλους τα κατάφερε εδώ. (Αυτό ήταν ένα αστείο. Παρακαλώ μην με σταυρώσετε, Διαδίκτυο). Είναι ίσως η πιο ρευστή ερμηνεία της μέχρι σήμερα. Ο Mitzi είναι ένας τόσο όμορφα σύνθετος χαρακτήρας και ο Williams τον παίζει χωρίς την παραμικρή υπόνοια μελοδράματος. Αυτή είναι μια παράσταση που κέρδισε το TOMMY AWARD αν έχω δει ποτέ. Θα δούμε αν θα συμφωνήσουν οι ψηφοφόροι τον Ιανουάριο.

Η ιστορία που δημιούργησε ο Σπίλμπεργκ είναι τόσο μεγάλη που ξεχνάς πόσο μικροσκοπικό είναι πραγματικά το θέμα. Δεν πρόκειται για τη μετέωρη άνοδο ενός σκηνοθέτη που γίνεται μια φορά στη ζωή. Αντίθετα, μας δίνει μια ματιά, τουλάχιστον έτσι νομίζω, ούτως ή άλλως, στα βάθη της ψυχής του. Αυτό είναι που τον κάνει να χτυπάει. Είναι τόσο πολύ όμορφο γιατί είναι τόσο συγγενικό. Ο Sammy Fabelman δεν είναι ένας τρελός σκηνοθέτης της φύσης που αποκτά μια θεϊκή θέση, είναι ένα παιδί που λατρεύει τις ταινίες…όπως εγώ.

Είναι η καλύτερη ταινία του Σπίλμπεργκ ποτέ; Ποιος να πει; Νομίζω ότι μπορώ πες ότι είναι μου αγαπημένο όμως. Ο Στίβεν μπήκε μέσα μου με αυτό – εντάξει, πάλι, μάλλον είναι καλύτερος τρόπος να το διατυπώσω, αλλά θα συνεχίσω να το κάνω.

Ετυμηγορία: 4,5/5 αστέρια…και ναι, επέστρεψα και πρόσθεσα ένα μισό αστέρι στη βαθμολογία μου στο Letterboxd. Θα πούμε ότι παίρνει ένα επιπλέον μισό αστέρι για τον David Lynch…IYKYK.

Λοιπόν, τι νομίζεις? Φροντίστε να μας φωνάξετε στο Twitter (@korkedbats; @thecineboiz) και Instagram (@korkedbats2; @thecineboiz) και πείτε μας πώς νιώθετε. Επίσης, φροντίστε να ακολουθήσετε Korked Bats στο YouTube και Το Cineboiz στο Twitch για να μας παρακολουθήσετε ζωντανά και να εγγραφείτε Το Podcast του CineBoiz όπου κι αν βρεθούν podcast!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Cookie Consent Banner von Real Cookie Banner