Μαθαίνοντας να ζεις καλά στην ξηρή περίοδο του Μεξικού

0

Όταν ζείτε στο Μεξικό ή μένετε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ανακαλύψετε ότι από τα μέσα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι περιοχές που επηρεάζονται από την ξηρή περίοδο θα γίνουν αισθητά πιο ξηρές και ξεραμένες.

Η ζέστη και η έλλειψη υγρασίας στον αέρα μπορεί να παρουσιάσουν πολλές πρακτικές προκλήσεις για την καθημερινή ζωή. Αυτό το άρθρο μοιράζεται μερικές συμβουλές και συμβουλές σχετικά με το πώς να διατηρείτε τον εαυτό σας καλά και άνετο και πώς να διατηρείτε το σπίτι και τον κήπο σας κατά τους πιο ξηρούς μήνες του χρόνου.

Αντιμετώπιση της σκόνης και της τρίχας

Το γρασίδι που δεν ποτίζεται τακτικά γίνεται κίτρινο και εκθέτει το ξηρό σκονισμένο έδαφος από κάτω. Και τα μονοπάτια στην ύπαιθρο αισθάνονται τα κόκαλα στεγνά κάτω από τα πόδια, καθώς η σκόνη, η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα γίνονται ελεύθερα να περιφέρονται μέσα από έναν αέρα χωρίς υγρασία, υποβοηθούμενο από το ελαφρύ αεράκι που πηγαινοέρχεται όλη την ημέρα.

Η σκόνη και το τρίχωμα είναι ουσιαστικά αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου και η αποθήκευση σε κουτιά από μαλακό χαρτί για να βοηθήσει στην αποβολή σωματιδίων σκόνης και τριχώματος από τη μύτη σας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική πρώτη γραμμή άμυνας.

Μια υγρή σφουγγαρίστρα που τραβιέται τακτικά στα δάπεδα σε όλο το σπίτι σας και ένα γενναιόδωρα βρεγμένο πανί που σκουπίζεται σε όλες τις επιφάνειες όπου συγκεντρώνεται σκόνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενόχλησης που προκαλείται από τη σκόνη που φυσάει σε εσωτερικούς χώρους.

Εάν φοράτε γυαλιά, ο τακτικός καθαρισμός μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον ερεθισμό των ματιών αποτρέποντας τη συσσώρευση σκόνης και γύρης στους φακούς και τους σκελετούς. Εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, μπορεί να αγοράσετε έναν καθαριστή αέρα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, αλλά βεβαιωθείτε ότι διαθέτει αποτελεσματικό φίλτρο που παγιδεύει αλλεργιογόνα, διαφορετικά τα μικροσωματίδια της τρίχας απλώς θα επανακυκλοφορήσουν.

Η σκόνη και το τρίχωμα τείνουν να είναι πιο προβληματικά στο εσωτερικό και λιγότερο κατά μήκος των ακτών, αν και τουλάχιστον λίγη σκόνη ή/και γύρη είναι αναπόφευκτες σχεδόν οπουδήποτε κατά τους ξηρούς μήνες.

Ξηρό δέρμα και φαγούρα

Η παρατεταμένη ξηρότητα στον αέρα, ειδικά όταν ζείτε σε υψόμετρο, μπορεί να επηρεάσει το δέρμα πολλών ανθρώπων, με τον κνησμό να είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα.

Το λιγότερο τακτικό ντους ή απλά το ντους χωρίς τη χρήση πολύ σαπουνιού μπορεί να βοηθήσει, καθώς αυτό θα επιτρέψει στα φυσικά έλαια του σώματός σας να προστατεύσουν το δέρμα σας και να μειώσουν τον κνησμό ή άλλους δερματικούς ερεθισμούς, π.χ. εξανθήματα. (Τα συχνά ντους και το σαπούνι ξεπλένουν τα φυσικά έλαια του σώματός σας.)

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα αραιωμένο μείγμα λευκού ξιδιού και νερού αντί για σαμπουάν με βάση το απορρυπαντικό για να πλένουν τα μαλλιά τους, το οποίο βοηθά επίσης τα φυσικά έλαια του σώματός σας να δράσουν στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μια υψηλής ποιότητας ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το δέρμα που ερεθίζεται από τον ξηρό αέρα καθώς περνάτε αυτούς τους μήνες.

Λειψία νερού

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το σπίτι σας στο Μεξικό μπορεί να τροφοδοτείται με νερό και πολλά μέρη σε όλο το Μεξικό αντιμετωπίζουν κάποια μορφή λειψυδρίας κατά την ξηρή περίοδο. Για άτομα που έχουν μεγάλους κήπους (ή ζουν σε συγκροτήματα διαμερισμάτων με εκτεταμένες διαμορφωμένες περιοχές που τους περιβάλλουν) η ξηρή περίοδος μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Παραδόσεις νερού

Όπως αναφέραμε στο άρθρο μας σχετικά με τα ανοιξιάτικα κλίματα στο Μεξικό, αυτή είναι η υψηλή περίοδος συναλλαγών για το «Κάποιος”—βυτιοφόρα που πωλούν πόσιμο νερό. Αυτά τα φορτηγά φαίνονται να τριγυρνούν γύρω από δρόμους και λωρίδες την ξηρή περίοδο και παρόλο που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην ύπαιθρο και στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από δίκτυο ύδρευσης, μπορεί επίσης να τα δείτε να διανέμουν συμπληρωματικές προμήθειες σε σπίτια σε πόλεις και πόλεις και μεγαλύτερες πόλεις. Οι ιδιοκτησίες που δεν παρέχονται από κάποιο είδος δικτύου ύδρευσης ενδέχεται να συλλέγουν και να φιλτράρουν το νερό για καθημερινή χρήση κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών και οι κάτοικοι μπορεί να κανονίσουν την παράδοση νερού με φορτηγά για να τα παρασύρουν κατά τους πιο ξηρούς μήνες.

Δεξιολόγηση νερού

Οι τοπικοί δήμοι μπορούν να τροφοδοτούν με σιτηρέσιο νερό τα σπίτια κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Όπως αναφέραμε σε ένα σχετικό άρθρο, τα συστήματα ύδρευσης του Μεξικού δεν υπόκεινται σε πίεση και αντ‘ αυτού μεταφέρουν νερό σε υπόγειες δεξαμενές του ακινήτου, οι οποίες στη συνέχεια αντλούνται σε μια δεξαμενή στην οροφή για χρήση στο σπίτι. Τα αποθέματα νερού που τροφοδοτούν τις στέρνες μπορεί να έχουν μειωμένη ροή ή να σβήνουν κάποιες μέρες για εξοικονόμηση νερού, και έτσι οι κάτοικοι πρέπει να χρησιμοποιούν πιο φειδώ το νερό που έχουν στη στέρνα τους ή να πληρώνουν για να παραδίδονται πρόσθετα αποθέματα νερού με φορτηγά να γεμίσουν τα καζανάκια τους.

Κηπουρική στην ξηρή περίοδο

Οι κηπουροί θα περάσουν πολύ χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου ποτίζοντας τα φυτά τους για να μην μαραίνονται και να πεθάνουν, και μερικοί ξεκινούν μια σε μεγάλο βαθμό άκαρπη προσπάθεια να εμποδίσουν το γρασίδι τους να κιτρινίσει, κάτι που θα γίνει φυσικά απουσία μούσκεμα κάθε μέρα. (Το καθιερωμένο γρασίδι συνήθως δεν πεθαίνει και επιστρέφει γρήγορα στο πράσινο όταν επιστρέψουν οι βροχές.)

Συστήματα καταιονισμού

Μερικοί άνθρωποι εγκαθιστούν υπόγεια συστήματα καταιωνιστήρων που ενεργοποιούνται αυτόματα σε ένα χρονόμετρο νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Αυτά περιορίζουν τη χρήση νερού στο ελάχιστο με τη χρήση πίδακες νερού ψεκασμού ομίχλης που παρέχουν υγρασία κοντά στο έδαφος τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.

Σωλήνες εμποτισμού και στάγδην άρδευση

Εναλλακτικές λύσεις σε ένα σύστημα καταιωνιστήρων είναι σωλήνες εμποτισμού (που μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από φυτά ή να θαφτεί ακριβώς κάτω από την επιφάνεια για να μεταφέρει υγρασία απευθείας στις ρίζες) και σωλήνες άρδευσης με σταγόνες. αυτό το άρθρο προσφέρει μια καλή επισκόπηση και σύγκριση αυτών των δύο μεθόδων εξοικονόμησης νερού.

Χρήση «γκρίζου» νερού για τα φυτά

Για τη διατήρηση των αποθεμάτων γλυκού νερού, ορισμένα μεγαλύτερα σπίτια και κατασκευές διαμερισμάτων με εκτεταμένους κήπους χρησιμοποιούν «γκρίζο νερό» που συλλέγεται από τις βροχές και τα λύματα από το ακίνητο, και το αποθηκεύουν σε ειδική υπόγεια δεξαμενή. η αποθηκευμένη παροχή χρησιμοποιείται για το πότισμα φυτών και χλοοτάπητα όταν δεν υπάρχει βροχή για να κάνει τη δουλειά. Μερικά συστήματα καταιωνιστήρων έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν αποτελεσματική χρήση αυτής της περιορισμένης παροχής νερού, αν και η διατήρηση του πράσινου χόρτου κατά την ξηρή περίοδο απαιτεί πολύ νερό, ωστόσο.

Αντιμετώπιση της ξηρής ζέστης

Ακόμη και όταν βρίσκεστε σε υψόμετρο, οι θερμοκρασίες μπορούν σταδιακά να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να φτάσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου (86F) μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου και παρόλο που αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να διαρκούν μόνο λίγες ώρες αργά το απόγευμα, η ζέστη σε συνδυασμό με την ξηρότητα, τη σκόνη και τη γύρη μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα άβολο μείγμα.

Δόμηση της καθημερινότητάς σας

Μια μέθοδος για να αντιμετωπίσετε αυτό το ξηρό και μερικές φορές εύθραυστο κλίμα είναι να δομήσετε την ημέρα σας έτσι ώστε να ολοκληρώνετε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς και των μικροδουλειών σας πριν από το μεσημεριανό γεύμα και να επιστρέψετε σε πιο έντονες δραστηριότητες νωρίς το βράδυ, όταν ο ήλιος δύει και η θερμοκρασία του αέρα πέφτει. αργά τα βράδια πιο δροσερά και άνετα.

Χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, κλιματισμό και πισίνες

Εάν βρίσκεστε σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι υψηλότερες και τα βράδια παραμένουν γαλήνια, η χρήση ανεμιστήρες, κλιματισμός και πισίνες μπορεί να σας βοηθήσει να δροσιστείτε και να κοιμηθείτε. Όπου κι αν βρίσκεστε, είναι καλή ιδέα να παραμένετε σωστά ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο φρέσκο ​​νερό και περιορίζοντας την πρόσληψη αλκοόλ – κάτι που επιταχύνει την αφυδάτωση.

Η επιστροφή της εποχής των βροχών

Όταν επιστρέφουν οι εποχιακές βροχές, συνήθως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ξεκινά μια άλλη μεταβατική περίοδος από ξηρή σε υγρή, αν και η χλωρίδα ανταποκρίνεται πολύ πιο γρήγορα στην επιστροφή των βροχών παρά στην αναχώρησή τους. Μάθετε περισσότερα για την καλή ζωή κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών του Μεξικού.

Ανακαλύψτε τις εποχές του Μεξικού

Το Mexperience σάς βοηθά να ανακαλύψετε την ποικιλόμορφη τοπογραφία και τα κλίματα του Μεξικού καθώς κάνετε τα σχέδια του τρόπου ζωής και του ελεύθερου χρόνου σας:

Μεξικό στα εισερχόμενά σας

Το δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για το Μεξικό σας φέρνει μια μηνιαία σύνοψη των πρόσφατα δημοσιευμένων ιστοριών και ευκαιριών, καθώς και πολύτιμων λίθων από τα αρχεία μας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar