Σαφήνεια σχετικά με το πόσιμο νερό στο Μεξικό - Ιστολόγιο

Σαφήνεια σχετικά με το πόσιμο νερό στο Μεξικό

Ανάλογα με ποιον μιλάτε στο Μεξικό, μπορεί να σας πουν ότι το νερό της βρύσης είναι απολύτως πόσιμο ή, αντίθετα, μπορεί να σας πουν ότι δεν είναι καν κατάλληλο για το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Η πηγή του νερού έχει σημασία

Το νερό που παραδίδεται σε σπίτια στο Μεξικό είναι κατάλληλο για ντους και πλύσιμο των πιάτων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν αφιλτράριστο νερό βρύσης για προσωπική κατανάλωση.

Το εάν το νερό που διανέμεται από τη βρύση του σπιτιού σας στο Μεξικό είναι κατάλληλο για υγιεινή κατανάλωση ή όχι, εξαρτάται περισσότερο από το πού ακριβώς βρίσκεται η βρύση. Ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν εξαιρετικά δημόσια συστήματα ύδρευσης και ιδιαίτερα οι ντόπιοι είναι αρκετά ικανοποιημένοι με το πόσιμο νερό από τη βρύση τους. Αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κάθε μέρος για να έχουμε μια αξιόπιστη πηγή πόσιμου νερού. Και εκεί κρύβεται το τρίψιμο. Αν δεν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι το νερό είναι πόσιμο, καλό είναι να πάρετε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό.

Παράδοση νερού στο Μεξικό

Το νερό στο Μεξικό συνήθως παραδίδεται στα σπίτια με έναν από τους τέσσερις τρόπους:

  • μέσω του συστήματος τροφοδοσίας? ή
  • μέσω μιας κοινής τροφής που προέρχεται από επίσημες τοπικές πηγές νερού και πηγάδια· ή
  • μέσω ενός ιδιωτικού πηγαδιού που βρίσκεται στο ακίνητο ή στην τοπική γειτονιά (αν και αυτό είναι σπάνιο). ή
  • μέσω συνδυασμού συλλογής βροχής (στην εποχή) και τοπικής παράδοσης νερού με φορτηγό.

Οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται στις περισσότερες αστικές πόλεις και πόλεις έχουν το νερό τους από ένα δίκτυο τροφοδοσίας, ενώ σε ακίνητα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές το νερό τροφοδοτείται από ένα κοινόχρηστο σύστημα που λαμβάνει νερό από τοπικά πηγάδια ή οι ιδιοκτήτες συλλέγουν το νερό της βροχής (στην εποχή ) και συμπληρώστε αυτό με παραδόσεις από φορτηγά που διοχετεύουν νερό σε μεγάλες υπόγειες στέρνες που βρίσκονται στο κατάλυμα.

Συστήματα φιλτραρίσματος νερού

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού στο Μεξικό χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα φιλτραρίσματος για να αποφύγουν την ανάγκη να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό για προσωπική κατανάλωση στο σπίτι. Το νερό που παραδίδεται με φορτηγό και/ή συλλέγεται από το νερό της βροχής (στην εποχή) μπορεί να φιλτραριστεί και να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι σας.

Υδραυλικά φίλτρα νερού

Τα συστήματα φιλτραρίσματος που είναι συνδεδεμένα στους σωλήνες νερού του σπιτιού σας ποικίλλουν από φίλτρα ενεργού άνθρακα μονού σταδίου έως συστήματα φιλτραρίσματος πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους φίλτρων και μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν τη διέλευση του νερού μέσω υπεριώδους φωτός. (Το στάδιο υπεριώδους φωτός πρέπει να βρίσκεται κοντά στη βρύση διανομής για να είναι αποτελεσματικό.) Με αυτή τη μέθοδο, το σύστημα πόσιμου νερού λειτουργεί παράλληλα με το νερό που χρησιμοποιείται για ντους, κουζίνα και τουαλέτες και παρέχει ξεχωριστή βρύση ) που διανέμει φιλτραρισμένο πόσιμο νερό που τροφοδοτείται από την κύρια παροχή νερού ή/και τη στέρνα του ακινήτου.

Αυτόνομα συστήματα φίλτρων νερού

Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία αυτόνομων συστημάτων φιλτραρίσματος νερού. ελέγξτε online για λεπτομέρειες. Όλα βασίζονται σε ανταλλακτικά φίλτρα του ενός ή του άλλου τύπου. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν ρίχνοντας το τοπικό σας νερό βρύσης σε μια κανάτα ή ένα μπολ που στη συνέχεια φιλτράρει το νερό, καθαρίζοντάς το και έτσι το καθιστά κατάλληλο για προσωπική κατανάλωση. Οι πιο ακριβές εκδόσεις αυτών των φίλτρων προσφέρουν πολλαπλές στρώσεις φιλτραρίσματος και φιλτράρουν το νερό πιο γρήγορα από τις λιγότερο ακριβές εκδόσεις. Οι διαδικτυακές κριτικές υποδηλώνουν ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων όσον αφορά την ποιότητα καθαρισμού τους ποικίλλει ευρέως.

Αγορά εμφιαλωμένου νερού στο Μεξικό

Το εμφιαλωμένο νερό είναι ευρέως διαθέσιμο στο Μεξικό και μπορεί να αγοραστεί σε μεγέθη που κυμαίνονται από μικρά μπουκάλια χειρός έως δοχεία των 20 λίτρων. Πωλείται από πλανόδιους εμπόρους, τοπικά παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ακόμη και εξειδικευμένες εταιρείες διανομής νερού. Τα τελευταία ασχολούνται με τα μπουκάλια των 20 λίτρων και τα παραδίδουν σε σπίτια, γραφεία και εργοστάσια.

Αγορά εμφιαλωμένου νερού για χρήση στο σπίτι σας

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν καθαρό νερό για χρήση στα σπίτια τους είναι με τα μπουκάλια των 20 λίτρων (5,3 γαλόνια ΗΠΑ), γνωστά στο Μεξικό ως «νταμιτζάνες.‘

Αυτά τα μπουκάλια νερού συνήθως αδειάζουν το περιεχόμενό τους σε ένα διανομέα ή γυρίζονται ανάποδα για να ακουμπήσουν επάνω στον διανομέα, ο οποίος περιλαμβάνει μια δεξαμενή που συγκρατεί λίγο νερό για άμεση χρήση.

Οι δοσομετρητές χαμηλού κόστους από πλαστικό μπορούν να κάνουν τη δουλειά αρκετά καλά, αλλά αν θέλετε κάτι λίγο πιο κομψό στο σπίτι σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα πολύχρωμα βαμμένο διανομέα φτιαγμένο στο Talavera—το ισχυρό, ανθεκτικό κεραμικό που συνδέεται συχνότερα με την πόλη Puebla στο νότιο-κεντρικό Μεξικό.

Οι βρύσες του διανομέα διατίθενται φθηνά από όλα τα τοπικά καταστήματα υλικού και είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ή αλουμίνιο, ώστε να μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν όταν (αναπόφευκτα) φθαρούν. Είναι καλή ιδέα να τα ξεπλένετε τακτικά (συμπεριλαμβανομένης της μονάδας βρύσης) ανάμεσα στα γεμίσματα για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων ή μυκήτων.

Μπουκάλια μεγάλης μάρκας: Οι μεγάλες εταιρείες ύδρευσης τα πωλούν και προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης κατ‘ οίκον. Οι μάρκες τους είναι: Ciel (Coca-cola), Bonafont (Danone), EPura (Pepsi) και Santa María (Nestlé). Μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε σε τοπικό επίπεδο μαγαζάκια και σούπερ μάρκετ και μεταφέρετέ τα μόνοι σας στο σπίτι. (Ένα γεμάτο μπουκάλι ζυγίζει περίπου 20 κιλά (44 λίβρες.)

Τοπικοί καθαριστές: Μια εναλλακτική λύση για τους εμφιαλωτές μεγάλης επωνυμίας είναι να χρησιμοποιήσετε μια τοπική εταιρεία καθαρισμού που έχει άδεια χρήσης τοπικού (συνήθως δικτύου) νερού για καθαρισμό και εμφιάλωση. Χρησιμοποιούν τα 20 λίτρα νταμιτζάνα μπουκάλια και χρεώστε μια λογική προμήθεια κατάθεσης για αυτά, αλλά μόλις έχετε τα μπουκάλια, η τιμή ανά αναπλήρωση είναι περίπου το ένα τρίτο της τιμής που χρεώνουν οι εμφιαλωτές μεγάλης επωνυμίας. Ελέγξτε τοπικά για να ζητήσετε λεπτομέρειες υπηρεσίας. Οι περισσότερες μικρές πόλεις και κάθε πόλη έχει τουλάχιστον μία εταιρεία καθαρισμού νερού που πωλεί νερό με αυτόν τον τρόπο. Προσφέρουν επίσης υπηρεσίες παράδοσης κατ‘ οίκον, φροντίστε να δίνετε φιλοδώρημα στα άτομα που μεταφέρουν τα ξαναγεμισμένα μπουκάλια σας και να αφαιρούν τα άδεια κάθε φορά.

Αγοράζοντας νερό όταν τρώτε έξω: Τα εστιατόρια προσφέρουν εμφιαλωμένο νερό με επιπλέον χρέωση. αλλά μπορείτε να ζητήσετε ένα συμπληρωματικό ποτήρι νερό που μπορεί να προέρχεται από ένα μπουκάλι ή από ένα σύστημα φιλτραρίσματος.

Αγοράζοντας νερό στα ταξίδια σας στο Μεξικό

Από την εποχή των Αζτέκων, οι Μεξικανοί ήταν μανιώδεις έμποροι και η ικανότητά τους να εντοπίζουν μια αγορά και να την εξυπηρετούν σε αυτοσχέδια βάση είναι ζωντανή και καλά σήμερα. Οι επιχειρηματίες έμποροι ασθενοφόρων προσφέρουν νερό και αναψυκτικά σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου δεν υπάρχουν καταστήματα: για παράδειγμα, σε αρχαιολογικά πάρκα και σε περιοχές φυσικής ομορφιάς όπου είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται τουρίστες. Μπορείτε επίσης να δείτε αυτούς τους πωλητές να προσφέρουν εμφιαλωμένο νερό στα φανάρια τις ζεστές μέρες, στα τοπικά λεωφορεία, καθώς και τις μεγάλες ουρές κυκλοφορίας που αναπόφευκτα συσσωρεύονται στην προσέγγιση των μεγάλων σταθμών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους τα Σαββατοκύριακα των διακοπών. Έτσι δεν θα είστε ποτέ πολύ μακριά από το πόσιμο νερό στο Μεξικό.

Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στο Μεξικό —και μερικά από τα μικρότερα ξενοδοχεία υψηλής κλίμακας— έχουν εγκατεστημένα συστήματα καθαρισμού νερού στις ιδιοκτησίες τους, επομένως όλο το νερό στις εγκαταστάσεις είναι εγγυημένο ως πόσιμο. Όλα τα ξενοδοχεία τείνουν να προσφέρουν στους επισκέπτες τουλάχιστον ένα μπουκάλι καθαρό νερό στο δωμάτιο, το οποίο αναπληρώνεται από την καμαριέρα κάθε μέρα χωρίς επιπλέον χρέωση, ανεξάρτητα από το αν το νερό από τις βρύσες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι πόσιμο.

Μάθετε περισσότερα για το νερό στο Μεξικό

Μάθετε περισσότερα για τα συστήματα νερού και νερού στο Μεξικό εδώ στο Mexperience:

Μεξικό στα εισερχόμενά σας

Το δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για το Μεξικό σας φέρνει μια μηνιαία σύνοψη των πρόσφατα δημοσιευμένων ιστοριών και ευκαιριών, καθώς και πολύτιμων λίθων από τα αρχεία μας.

Cookie Consent Banner von Real Cookie Banner