Συμβουλές για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στο Μεξικό - Ιστολόγιο

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στο Μεξικό

Τα κουνούπια υπάρχουν σε κάθε ήπειρο της Γης εκτός από την Ανταρκτική—και πολλαπλασιάζονται σε θερμότερα και υγρά κλίματα που παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθούν αυτές οι μύγες που μοιάζουν με σκνίπες.

Πώς τρέφονται και αναπαράγονται τα κουνούπια

Τα κουνούπια τρέφονται κυρίως με νέκταρ, αν και τα θηλυκά χρειάζονται επίσης τα θρεπτικά συστατικά από αίμα ζώων ή ανθρώπου για να παράγουν αυγά και, σε αντίθεση με τα αρσενικά κουνούπια, τα μέρη του στόματός τους μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και να αντλήσουν αίμα από τους ξενιστές.

Τα θηλυκά κουνούπια βρίσκουν ξενιστές χρησιμοποιώντας τις κεραίες τους που ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες οργανικές ενώσεις που αποβάλλονται όταν οι άνθρωποι και τα ζώα εκπνέουν και ιδρώνουν. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα κουνούπια προτιμούν ορισμένους ξενιστές έναντι άλλων: ο τύπος αίματος, τα βακτήρια στο δέρμα σας, ακόμη και η γενετική μπορεί να επηρεάσει την ελκυστικότητά σας για τα θηλυκά κουνούπια.

Ενώ η ποσότητα του εκχυλίσματος κουνουπιών αίματος δεν έχει σημασία για τον ξενιστή, το σάλιο στο στόμα των κουνουπιών μπορεί να μεταφέρει ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν, όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, η Chikungunya, ο δάγγειος πυρετός και ο ιός Ζίκα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι πιθανότητες να κολλήσετε ελονοσία από τα κουνούπια στο Μεξικό είναι πολύ χαμηλές, αν και συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες και τους συντρόφους τους να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις λόγω του κινδύνου του ιού Ζίκα.

Κουνούπια ανά εποχή και περιοχή στο Μεξικό

Τα κουνούπια είναι πιο διαδεδομένα στο Μεξικό μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου και ο αριθμός τους διογκώνεται κατά την περίοδο των βροχών (Ιούνιος έως Οκτώβριος). Οι υποτροπικές περιοχές στο νότο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών Τσιάπας, Ταμπάσκο και Γιουκατάν παρουσιάζουν υψηλότερο πολλαπλασιασμό κουνουπιών από τις περιοχές βορειότερα. Οι εύφορες παράκτιες πεδιάδες του Μεξικού παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν τα κουνούπια, αλλά θα βρείτε πολλά από αυτά και σε μέρη που βρίσκονται σε υψόμετρο, αν και λιγότερα όσο βορειότερα βρίσκεστε στα κεντρικά υψίπεδα. Οι αριθμοί των κουνουπιών μειώνονται σημαντικά —αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς— από τα τέλη του φθινοπώρου και τους χειμερινούς μήνες και θα αρχίσουν να επιστρέφουν γύρω στα μέσα έως τα τέλη του μισού της ξηρής περιόδου.

Πρακτικά θέματα σχετικά με τα κουνούπια στο Μεξικό

Τα περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών στο Μεξικό είναι περισσότερο ενόχληση παρά απειλή: ο κίνδυνος να κολλήσετε μια ασθένεια είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, τα τσιμπήματα κουνουπιών δεν είναι ευχάριστα, επομένως είναι καλή πρακτική να αμύνεστε εναντίον τους—είτε βρίσκεστε εδώ για μια επίσκεψη και ειδικά εάν ζείτε στο Μεξικό ή περάσετε μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ.

Ενεργές ώρες

Αν και τα κουνούπια τείνουν να είναι πιο δραστήρια μετά το σούρουπο, τα θηλυκά κουνούπια θα τσιμπήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ειδικά σε θερμότερα και πιο υγρά κλίματα.

Κουνουπιέρες σε παράθυρα και πόρτες

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να προστατεύσετε το σπίτι σας στο Μεξικό από τα κουνούπια είναι να εγκαταστήσετε σήτες κουνουπιών στα παράθυρά σας και να τοποθετήσετε αιωρούμενες σήτες κουνουπιών μπροστά από τις εξωτερικές πόρτες. Αυτά σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε μια ροή αέρα, διατηρώντας τους εσωτερικούς σας χώρους δροσερούς και φυσικά ανανεωμένους, ενώ αποτρέπουν την είσοδο των κουνουπιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τους πιο ζεστούς μήνες, όταν ένα δροσερό νυχτερινό αεράκι μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε. Εάν τα παράθυρα και οι πόρτες σας δεν έχουν κουνουπιέρες, κλείστε τα λίγο πριν τη δύση του ηλίου για να αποτρέψετε την είσοδο πολλών κουνουπιών στο σπίτι σας και να σας ενοχλήσουν τη νύχτα.

Διχτάκια κρεβατιού

Ακόμη και χρησιμοποιώντας πλέγματα παραθύρων και θυρών, μερικά θηλυκά κουνούπια θα εισχωρούν κρυφά, θα κρύβονται και θα δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας στην αναζήτησή τους για ξενιστές αίματος – ειδικά κατά την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής αναπαραγωγής. Είτε έχετε κουνουπιέρες στα παράθυρά σας είτε όχι, ένα δίχτυ κρεβατιού είναι ένας από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψετε τη διακοπή του νυχτερινού σας ύπνου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα πάνω από παιδικά κρεβάτια και βρεφικές κούνιες. Είναι φθηνά, εύκολα στην εγκατάσταση (απλώς κρεμάστε από ένα γάντζο στην οροφή) και το δίχτυ μπορεί να διπλωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δίχτυα είναι μια ανώτερη λύση για το θυμίαμα ή τη χρήση άλλων τεχνητών απωθητικών στο δωμάτιο ενώ κοιμάστε.

Αποτρέψτε την αναπαραγωγή των κουνουπιών γύρω από το σπίτι σας

Τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να αναπαραχθούν και ο έλεγχος των χώρων του σπιτιού σας για πιθανά ενδιαιτήματα αναπαραγωγής κουνουπιών θα σας αποτρέψει από το να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ένα σμήνος στην άμεση γειτνίασή σας.

Τα πιο συνηθισμένα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής κουνουπιών στα σπίτια είναι οι χώροι πλυντηρίων και βοηθητικών χώρων, οι λίμνες κήπου, τα αχρησιμοποίητα σιντριβάνια και οι πισίνες και οποιαδήποτε άλλα μέρη του ακινήτου όπου μπορεί να συσσωρευτεί νερό σε λιμνάζουσες πισίνες.

Κάντε τακτική συνήθεια να αναποδογυρίζετε κουβάδες και κάδους νερού μετά τη χρήση (ακόμη και μικρές λίμνες νερού στη βάση ενός κάδου δημιουργούν μια ευκαιρία αναπαραγωγής). Εάν έχετε ένα αχρησιμοποίητο σιντριβάνι ή πισίνα, κρατήστε το μακριά από στάσιμα νερά. Εάν έχετε μια λίμνη κήπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα φυσικά φυτά, ψάρια ή/και αιθέρια έλαια για να αποτρέψετε ή να αποτρέψετε την αναπαραγωγή των κουνουπιών εκεί. ελέγξτε κοντά σε περιοχές αποχέτευσης και σε οποιεσδήποτε επίπεδες στέγες καθώς και σε άλλες γωνίες και σχισμές που μπορεί να συσσωρεύσουν λίμνες νερού μετά τη βροχή: τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και η αποτροπή τους από το να χρησιμοποιήσουν το σπίτι σας για να πολλαπλασιαστούν είναι μια καλή πρώτη γραμμή άμυνας.

Λοσιόν σώματος απωθητικά κουνουπιών

Το να φοράτε εντομοαπωθητικό στο δέρμα σας είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να αποτρέψετε τα κουνούπια να σας τσιμπήσουν ενώ απολαμβάνετε την ύπαιθρο. Υπάρχουν δύο τύποι: τα παραδοσιακά συνθετικά απωθητικά (συνήθως βασισμένα στο DEET ως δραστικό συστατικό) και τα απωθητικά που παρασκευάζονται με φυσικά έλαια.

Εντομοαπωθητικό είναι άμεσα διαθέσιμο από τοπικά φαρμακεία και σούπερ μάρκετ σε όλο το Μεξικό: το πιο κοινό συνθετικό απωθητικό μεγάλης επωνυμίας που πωλείται εδώ ονομάζεται „Off“ και οι εναλλακτικές φυσικές φόρμουλες που παρασκευάζονται με χρήση εσπεριδοειδών και άλλων ελαίων πωλούνται με διάφορες επωνυμίες, αλλά πιο συχνά περιλαμβάνουν τη λέξη „Αρωματώδης χλόη” στην ετικέτα. Μπορείτε να τα αγοράσετε σε υγρή μορφή με spray top, ή ως λοσιόν ή κρέμα.

Ντύσιμο κατά των κουνουπιών

Αξίζει να φοράτε μακρυμάνικα πουκάμισα, παντελόνια και κάλτσες μετά το σούρουπο, αν σκοπεύετε να περάσετε χρόνο έξω κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς. Τα κουνούπια που τσιμπούν τείνουν να πηγαίνουν σε μέρη στο σώμα σας με τη λιγότερη ποσότητα μαλλιών, π.χ. πόδια, αστραγάλους, πόδια/γόνατα, αυτιά και λαιμό.

Εάν επισκέπτεστε ή ταξιδεύετε σε περιοχές με πυκνή τροφή σε υγρές περιοχές (που περιλαμβάνει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους), αξίζει να ντυθείτε χρησιμοποιώντας μακριά μανίκια και παντελόνια καθώς και να χρησιμοποιήσετε μια γενναιόδωρη βοήθεια εντομοαπωθητικού σε εκτεθειμένο δέρμα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Εάν διασχίζετε αγροτικές περιοχές με πυκνά δάση ή μέσα από ζούγκλα, συνιστάται επίσης ένα καπέλο με ραμμένη κουνουπιέρα.

Κεριά, θυμίαμα και κουλούρες, και σπρέι για σφάλματα

αρωματώδης χλόηΤα κεριά είναι διαθέσιμα για αγορά τοπικά αν και η αποτελεσματικότητά τους φαίνεται αμφίβολη. Διατίθενται επίσης θυμίαμα και πηνία που ανάβετε για να βγάζει καπνό. μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι κατάλληλα για εσωτερική χρήση, αν και είναι πιθανώς καλύτερα να διατηρούνται έξω και να χρησιμοποιούνται για βραδινά πάρτι στον κήπο και άλλες υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Τα μεγάλης μάρκας εντομοκτόνα σπρέι για τα κουνούπια είναι εύκολα διαθέσιμα σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ σε όλο το Μεξικό—είναι αποτελεσματικά, αλλά τα ενεργά συστατικά είναι τοξικά για τον άνθρωπο και άλλα φυτά και άγρια ​​ζωή, επομένως χρησιμοποιήστε τα με φειδώ—ή καλύτερα, επιλέξτε εναλλακτικές.

Ηλεκτρονικές συσκευές για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Υπάρχουν τρεις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποτροπή και την εξάλειψη των κουνουπιών.

Χημικός διαχύτης και ηχητικά κύματα

Μερικοί άνθρωποι αγοράζουν συσκευές που συνδέονται σε μια πρίζα στον τοίχο: ένας τύπος απαιτεί τη συνεχή αγορά ενός συνοδευτικού λαδιού το οποίο διαχέεται στο δωμάτιο από τη συσκευή. ο άλλος τύπος εκπέμπει έναν ήχο υψηλής συχνότητας, που δεν ακούγεται από τον άνθρωπο και υποτίθεται ότι δεν είναι φιλικός προς τα κουνούπια και άλλα έντομα. Εάν έχετε κατοικίδια, μπορεί να μην εκτιμήσουν αυτές τις συσκευές.

Λαμπτήρες υπεριώδους φωτός

Η άλλη δημοφιλής ηλεκτρική συσκευή είναι μια λάμπα «bug zapping», που προσελκύει τα ιπτάμενα έντομα χρησιμοποιώντας μια λάμπα UV και τα προκαλεί ηλεκτροπληξία. Τα υπολείμματα πέφτουν σε ένα δίσκο που πρέπει να καθαριστεί. Ένα βασικό ζήτημα με αυτά είναι ότι προσελκύουν όλα ιπτάμενα έντομα, όχι μόνο κουνούπια—και μερικά ιπτάμενα έντομα είναι χρήσιμο να τα έχετε κοντά σας.

Απλή εναλλακτική για τις ηλεκτρικές συσκευές

Ένα κρεμαστό δίχτυ κρεβατιού —βλέπε παραπάνω— είναι πιο αποτελεσματικό και δεν γεμίζει το δωμάτιο με τεχνητές χημικές ουσίες, υψηλές συχνότητες ήχου που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο ή την ακοή και δεν απαιτεί από εσάς να καθαρίζετε συνεχώς ένα δίσκο με νεκρά σφάλματα (συμπεριλαμβανομένων που μπορεί να είναι χρήσιμο και όχι μόνο δαγκωτές/τσιμπημένες).

Μαρκίζες με κουνουπιέρες

Τα ευχάριστα κλίματα του Μεξικού παρέχουν άφθονες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες και εκδηλώσεις και εάν περνάτε συχνά χρόνο στον κήπο ή διασκεδάζετε τους επισκέπτες έξω κατά τις βραδινές ώρες, μπορείτε να σκεφτείτε να αγοράσετε μια μαρκίζα και να προσθέσετε μια κουνουπιέρα στα πλάγια. Μερικές μαρκίζες πωλούνται με την κουνουπιέρα ήδη ραμμένη. μπορεί να τυλιχτεί όταν δεν είναι απαραίτητο.

Φυσικά απωθητικά και θεραπείες

Εάν θέλετε να αμυνθείτε από τα κουνούπια χωρίς να χρησιμοποιήσετε πολλές συνθετικές/τοξικές χημικές ουσίες, υπάρχουν πολλές συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά με φυσικούς τρόπους προς την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Θεραπείες μετά το δάγκωμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν ένα τσίμπημα κουνουπιού και το πώς αντιδρά το σώμα σας εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Τα περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών δημιουργούν μια πρησμένη περιοχή και προκαλούν φαγούρα. Σε ορισμένα άτομα η αντίδραση μπορεί να είναι πιο σοβαρή, για παράδειγμα, μπορεί να σχηματιστούν μεγάλες φουσκάλες. Εάν σας δαγκώσει, μπορείτε να αγοράσετε Αντοτόλ γέλη από τοπικά φαρμακεία στο Μεξικό που είναι μια αποτελεσματική θεραπεία μετά το δάγκωμα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό για άλλα προϊόντα μετά το δάγκωμα που έχουν σε απόθεμα. Μερικοί χρησιμοποιούν διττανθρακικό νάτριο ως δραστικό συστατικό.

Συμπτώματα πιθανής ασθένειας

Οι πιθανότητες να σας μεταδοθεί μια ασθένεια από τσίμπημα κουνουπιού στο Μεξικό είναι πολύ χαμηλές. Παρόλα αυτά, εάν μετά το τσίμπημα ενός κουνουπιού αισθανθείτε πυρετό, ασυνήθιστα ιδρωμένοι, αισθανθείτε πόνους στην πλάτη και στο σώμα, δύσκαμπτο λαιμό ή αρχίσετε να κάνετε εμετό, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Μεξικό στα εισερχόμενά σας

Το δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για το Μεξικό σας φέρνει μια μηνιαία σύνοψη των πρόσφατα δημοσιευμένων ιστοριών και ευκαιριών, καθώς και πολύτιμων λίθων από τα αρχεία μας.

Cookie Consent Banner von Real Cookie Banner