Το σούπερ πέσο και μια ιστορική περιήγηση στο νόμισμα του Μεξικού - Ιστολόγιο

Το σούπερ πέσο και μια ιστορική περιήγηση στο νόμισμα του Μεξικού

Το πέσο του Μεξικού είχε μια διαφορετική ιστορία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι περίοδοι σταθερότητας ακολουθήθηκαν από περιόδους μεγάλης αναταραχής —και επακόλουθων υποτιμήσεων— που ακολουθήθηκαν από ράλι και σταθεροποίηση.

Μια ειρωνεία —συμπέρασμα θα έλεγαν οι οικονομολόγοι— είναι ότι οι μόνες φορές που το πέσο πέρασε περιόδους ανατίμησης έναντι του δολαρίου ήταν τις δεκαετίες που του επέτρεψαν να κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς συναλλαγματικούς ελέγχους, ελάχιστους ή καθόλου ελέγχους τιμών στο στην εγχώρια αγορά, και χωρίς περιορισμούς στην απόσυρση κεφαλαίων ή κερδών.

Από τις ελεγχόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες έως το νόμισμα με ελεύθερη κίνηση

Τις τελευταίες επτά περίπου δεκαετίες, διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα για τη διαχείριση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο, ανάλογα με την αντίληψή τους για τις ανάγκες της χώρας εκείνη την εποχή.

Από το 1954 έως το 1976, το μεξικάνικο πέσο διατηρήθηκε σε σταθερή ισοτιμία 12,50 (παλιά πέσο) προς το δολάριο ΗΠΑ.

ΕΝΑ υποτίμηση το 1976 Ακολούθησε μια μακρά περίοδος διαφορετικών συναλλαγματικών ελέγχων που περιλάμβαναν ορισμένους περιορισμούς κατά καιρούς, πολλαπλές ισοτιμίες άλλες, και ένα σύστημα «ζωνών συναλλαγματικών ισοτιμιών» που επέτρεπε μια σταθερή αλλά σταδιακή υποτίμηση του νομίσματος.

Μια συνεχής σειρά υποτιμήσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του 1980 —κάποιες σημαντικές, άλλες ελεγχόμενες— κορυφώθηκε σε οικονομική έκρηξη τον Δεκέμβριο του 1994, όταν τα αποθέματα της χώρας εξαντλήθηκαν μετά από ένα χρόνο φυγής κεφαλαίων, και αυτό οδήγησε σε μια ελεύθερα κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία που διατηρείται έκτοτε, με την κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει μόνο σε περιόδους κρίσης στις αγορές.

Πέσο του Μεξικού από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως το 2010

Αφού έφτασε για λίγο στο 11,50 ανά δολάριο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το πέσο είχε αρκετά χρόνια σκαμπανεβάσματα, κερδίζοντας λιγότερο από 10 ανά δολάριο λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Δεδομένου ότι αυτή η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ, η επίδρασή της στις Το Μεξικό ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες χώρες που έχουν λιγότερους (ή μικρότερους) εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς.

Η αξία του νομίσματος λύγισε τον Αύγουστο του 2008, μειώθηκε από 10 σε περισσότερα από 15 πέσος ανά δολάριο τον Μάρτιο του 2009, καθώς οι επενδυτές πούλησαν μετοχές και ομόλογα του Μεξικού, συχνά για μετρητά για να επιστρέψουν σε δολάρια για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις.

Η δεκαετία από το 2010 έως το 2020

Το Μεξικό επέζησε της κρίσης του 2008 σε μεγάλο βαθμό άθικτο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 το πέσο ανέκτησε περίπου το ήμισυ της χαμένης αξίας του, διαπραγματεύοντας περίπου 12,50 ανά δολάριο.

Από το 2011 έως το 2014, το νόμισμα σταθεροποιήθηκε και διαπραγματεύτηκε μεταξύ 13 και 14 πέσος ανά δολάριο. αλλά στα τέλη του καλοκαιριού του 2014, το πέσο άρχισε να υποχωρεί ξανά και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έσπασε το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο «20-προς-1».

Το πέσο συνέχισε να αποδυναμώνεται το 2015 και το 2016 και, αφού άγγιξε για λίγο ένα νέο χαμηλό των 21,50 τον Ιανουάριο του 2017, το πέσο ξεκίνησε ένα ισχυρό ράλι και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 διαπραγματευόταν περίπου στις 17,60 στις αγορές συναλλάγματος.

Στη συνέχεια, το νόμισμα σταθεροποιήθηκε ξανά και από το 2018 έως το 2020 διαπραγματεύτηκε σε μια περιοχή από 18 και 20 πέσος προς το δολάριο ΗΠΑ.

Άνοιξη 2020 έως 2023

Λίγο αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Covid ως πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020, το μεξικάνικο πέσο άρχισε να παρουσιάζει ταχεία πτώση της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ — αγγίζοντας για λίγο τα 25 πέσος μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020.

Ωστόσο, στα τέλη της άνοιξης το πέσο άρχισε να ανακάμπτει γρήγορα την ισορροπία του και μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 το νόμισμα σταθεροποιήθηκε ξανά για να διαπραγματεύεται σε ένα εύρος μεταξύ 19 και 20 πέσος ανά δολάριο—και παρέμεινε αξιοσημείωτα σταθερό σε αυτό το εύρος κατά τη διάρκεια των δύο δύσκολων ετών που ακολούθησε.

Το 2023 το πέσο συνέχισε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, επαναλαμβάνοντας ένα παρόμοιο μοτίβο που παρουσίαζε μεταξύ 2014 και 2017. στα τέλη Φεβρουαρίου το νόμισμα άγγιξε ένα πρόσφατο υψηλό των 17,95 – ένα ράλι που πήρε τον όρο Υπέρβαρο«Τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως απάντηση στις ισχυρές επιδόσεις του νομίσματος τους πρώτους μήνες του έτους.

Αυτό το διάγραμμα απεικονίζει το τρενάκι του λούνα παρκ — επιλέξτε «όλα τα χρόνια» για να δείτε τις τάσεις από το 1994.

Τι επηρεάζει την αξία του πέσο του Μεξικού

Ως δωρεάν κυμαινόμενο νόμισμα στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος, η αξία του πέσο κυμαίνεται καθημερινά (και ακόμη και εντός της ημέρας) και παρόλο που είναι οι μεγάλες συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τράπεζες και μεγάλες εταιρείες που επηρεάζουν σημαντικά Το επιτόκιο, οι μακροοικονομικοί δείκτες συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, των εξαγωγών, των τιμών του πετρελαίου, των εμβασμάτων σε ξένο νόμισμα (κυρίως δολάρια ΗΠΑ που στέλνονται στο Μεξικό από άτομα από το εξωτερικό) και ο διεθνής τουρισμός συμβάλλουν στην τρέχουσα αξία του πέσο.

Κατανόηση των ζευγών νομισμάτων

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του πέσο γίνεται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και οι ισοτιμίες έναντι άλλων νομισμάτων, όπως η βρετανική λίρα, το καναδικό δολάριο ή το ευρώ, είναι απλώς ένας συνδυασμός των δύο ισοτιμιών ή «ζευγών νομισμάτων» είναι γνωστά στον εμπορικό κόσμο.

Έτσι, εάν το δολάριο Καναδά αυξηθεί σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, θα ήταν επίσης πιο ακριβό να αγοράσετε καναδικά δολάρια με πέσο, εκτός το πέσο είχε επίσης αυξηθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες για αυτό. Μερικές φορές το πέσο μπορεί να ανατιμάται ενώ άλλες υποτιμούνται έναντι του αμερικανικού νομίσματος, άλλες φορές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί να εξαρτάται από πολλά διαφορετικά πράγματα. Μερικές φορές οι λόγοι για την αλλαγή είναι τοπικοί και άλλες φορές είναι παγκόσμιοι.

Προβλέψεις για την αξία πέσο του Μεξικού

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν το πέσο είναι υπερ- ή υποτιμημένο με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Διαφορετικοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τράπεζας του Μεξικού, χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για να υπολογίσουν ποια πιστεύουν ότι πρέπει να είναι η εύλογη αξία ενός νομίσματος, και ως εκ τούτου καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα και δημοσιεύουν αυτές τις εκτιμήσεις αναλόγως.

Όπως αναφέραμε στο άρθρο σχολιασμού του πέσο του 2023, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το πέσο θα εξασθενήσει ξανά, με τη διάμεση εκτίμηση για το πέσο να τελειώσει φέτος γύρω στα 20,80 ανά δολάριο. αλλά η απλή αλήθεια του θέματος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη μελλοντική του αξία με ουσιαστικό βαθμό ακρίβειας — και μια ματιά στις εκτιμήσεις των προηγούμενων ετών από τις ίδιες ομάδες «ειδικών» το επιβεβαιώνει.

Μάθετε περισσότερα για τα χρήματα και το νόμισμα στο Μεξικό

Διαβάστε τα πιο πρόσφατα άρθρα μας και κατεβάστε δωρεάν eBook που σχετίζονται με τα χρήματα και τα οικονομικά

Cookie Consent Banner von Real Cookie Banner